Kohtalon oma Kannattaa varoa mitä toivoo, sillä sen voi saada

Tahdotko olla karismaattinen? Näillä ohjeilla olet sitä.

Kuka sinun mielestäsi on karismaattinen henkilö? Ajatteletko hänen olevan sitä, koska hän on syntynyt sellaiseksi? Karisma ei ole syntymälahja vastoin yleistä luuloa. Synnynnäiset ominaisuudet sekä kasvatus auttavat asiaa, mutta peli ei ole menetetty, vaikka ei niin onnekas olisikaan ollut, että syntymälahjana olisi saanut karismaattisia ominaisuuksia.

Karismaattisuuden vaikutelma syntyy muun muassa seuraavista asioista:

Omaan asiaan uskomisesta: On oltava innostunut omasta asiasta ja seistävä asiansa takana 100 %.

Asiantuntemuksesta: On tiedettävä mitä tekee ja mistä puhuu, perehtyneisyyden asiaan on välityttävä kuulijoille.

Itsevarmuudesta: On luotettava itseensä ja oltava rohkea, itsevarma ihminen herättää luottamusta ja luo vaikutelmaa luotettavuudesta.

Empatiasta: karismaattinen henkilö osoittaa empatiaa omiaan kohtaan ja seisoo omiensa puolella, hän on läsnäoleva, huomaavainen ja ystävällinen, pahansuopaisuus syö luotettavuutta ja karismaattisuutta.

Suostuttelukyvystä: karismaattinen henkilö taitaa karismaattisen viestinnän salat, johon kuuluu muun muassa kyky osata suostutella kuulijoita oman asiansa taakse. Siinä on avuksi esimerkiksi symbolien ja vertausten käyttö puhuessa sekä toisto puheessa. Toista luo tuttuuden tunnetta ja tuttuus taas luo luotettavuuden tunnetta.

Karismaattinen viestijä ei tunne ylemmyyttä eikä alemmuutta kuulijoitaan kohtaan – tai ainakaan se ei välity ulospäin.

Näillä eväillä pääsee jo aika pitkälle karismaattisuudessa, mutta tekemistä siinä riittää muutamaksi seuraavaksi kuukaudeksi, jos oikein urakalla alkaa opettelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Johan Lom

Miehen on helpompi olla karismaattinen kuin naisen, koska suurikokoinen matalallla äänellä puhuva ilmestys on luontaisesti vakuuttavampi kuin pieni kimittävä verbaalivirtuoosi.

Karismaaattisella henkilöllä on tietty aura ympärillään vaikka hän ei sanoisi mitään. Tilanteeseen sopiva käytös ja pukeutuminen korstavat sitä lisäksi. Karismaattisen henkilön tulee myös pitää imagonsa eheänä ja olla sotkeutumatta pikkumaisuuteen tai juoruiluun.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Johan Lom kirjoitti: "Karismaaattisella henkilöllä on tietty aura ympärillään vaikka hän ei sanoisi mitään"

Sitä kutsutaan myös sanattomaksi viestinnäksi (ilmeet, eleet, ryhti, pään asento, silmien liikkeet ym.)

Nainenkin voi olla karismaattinen ja karismaattisia naisia on olemassa, mutta perinteisesti sanaa karisma ei mielletä naiseen liittyväksi.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Ammatikseni puhetyötä tekevänä en oikein tunnista tuota kimitystä. En itsessä enkä kollegoissa.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Naisten äänet ovat mahaltuneet muutamassa vuosikymmenessä hurjasti. Jos miettii vanhoja suomileffoja, niissä on kimittäviä naisia, mutta nykypäivänä sellaista naisen ääntä ei kuule. Totta on, että matalaa ääntä pidetään vakuuttavampana kuin kimeää, mutta kimeä ääni on aika lailla katoavaa kansanperinnettä.

Anis Harran

Bollywoodissa naiset kimittävät yhä. Perinteisen naisen tulee myös huokailla puhuessaan jatkuvasti, demonstroiden tunnekuohuja jotka hän kuitenkin siveänä (Luojan kiitos) osaa juuri ja juuri pitää sisällään.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tunnen joitakin sellaisia ihmisiä, joilla on aivan järjetön karisma. He herättävät todellakin luottamusta ja vaikka tavallaan kadehtiikin sitä uskomatonta karismaa, niin eihän aidosti karismaattiselle voi olla todellisuudessa kateellinen. Lähinnä sitä on ylpeä, että tämmöinen muallaistollukka kelpaa sellaisen karismaattisen tyypin seuraan.

Karismaattiset ihmiset ovat siitäkin jänniä, että vaikka ympärillä olisi lauma samaan ihmisgenreen kuuluvia ihmisiä, niin ne muut vaikuttavat automaattisesti jotenkin harmailta, tylsiltä ja halppiksilta siihen karismaattiseen henkilöön verrattuna.

Tuo empatia on myöskin tärkeä. Sen valitettavan monet unohtavat pyrkiessään kohti karismaattisuutta ja korvaavat sen sitten esim. kusipäisyydellä.

Jaakko Pyykkölä

Mielestäni asetelma on usein juuri päinvastoin. Karismaattinen ihminen saa myös joukon harmaammat jäsenet loistamaan enemmän.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Karismaattisuus, ja sairaalloinen narsismi ovat kavereita keskenään.

Monien mielestä karismaattinen tyyppi, on todellisuudessa röyhkeä narsisti....

Ne sen tietävät, jotka tuntevat karismaattiseksi kokemamme henkilökohtaisesti.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kas kun kukaan ei ole keksinyt perustaa vielä karismakoulua. Keltainen power tie kaulaan ja sitä rataa. Varmasti tosiaan on opittavissa monta asiaa puheenrytmityksestä käsillä huitomiseen jotka nostavat omaa karismaa pykälällä.

Johan Lom

Hyvä bisnesidea! Täytyy funtsia. Perustetaanko erillinen osakeyhtiö?

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Pakko kai se on ihan uskottavuudenkin kannalta. Charisma Ltd, Man Island.

Mut tossa kun todettiin jo, että karisma yhdistetään miehiin, miten eroaa pelimieskursseista? Ovatko ne vähän suppeampia ainoastaan eli karismaa pyritään niissä lisäämään ainoastaan vastakkaisen sukupuolen silmissä?

kati sinenmaa

Voisko saada olympialajiksi?
Viimeksi Aale Tynni voitti lyriikassa kultaa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aale_Tynni

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En silleen. Hälytyskellot alkaa aina soida siinä kohtaa kun ihmiset katsovat minuun vastausta/tukea/turvaa saadakseen.

Matti Jalagin

Tarulle.

Yksi kohta hyvässä tekstissäsi särähti silmään eli "empatiaa omille".

Olen ollut tekemisissä muutaman aidon karisman kanssa ja poikkeuksetta he osoittavat empatiaa kaikille; ei vain "omille".

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Hienoa Matti Jalagin, että nostit tuon esille.

"Empatiaa omille" tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, politiikassa se tarkoittaa eriä kuin Amnestyssa. Toisille se kattaa koko maailman, toisille osan maailmaa. Halusin pukea sen tuohon muotoon, koska esimerkiksi Hitler oli kaiketi karismaattinen ja "omiaan" kohtaan empaattinen.

Joillekin omat on koko maailma, joillekin ei.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Sodan uhatessa on empatia tärkeää, kun rauhaan pyritään. Ja ottaa ajattelussan huomioon vihollisen ajattelu, myös empatia mielessä.

Teemu Ollikainen

Kiinnostava juttu, hyvä kun käsitteellistät synnynnäisenä tai "henkimaailman juttuna" pidettyä havaittua piirrettä. Kyllä se tavallaan peritäänkin, mutta lähinnä mallioppimisen kautta. Erikseen ovat rajatilaiset äärimmäisen vetoavat henkilöt joiden vetovoima perustuu siihen että heillä ei ole omaa poissulkujärjestelmää.

Suostuttelukyvyn kohdalla tosin mentiin psykopatian puolelle. Manipulatiivisuus on tehokas kompensaatio todellisen karisman puutteessa. Sekin kyllä toimii, kuten tänäänkin muuan viikkoliitteestä saimme lukea.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Suostuttelukyky on osa karismaattista viestintää. Etenkin yhdysvalloissa karismaattinen viestintä on saanut paljon huomiota osakseen ja se on pilkottu pieniksi palasiksi. Mistä karismaattinen viestintä syntyy? Sen saa aikaan muun muassa käyttämällä puheessaan runsaasti vertauksia ja symboliikkaa (tällä tavoin ihmiset kokevat, että heitä pidetään älykkäinä, samalla ne jättävät kuulijoille itselleen riittävästi tilaa tulkita sanoma itselleen mieluisaksi) ja samaten toisto on tärkeä tekijä, koska toistolla luodaan tuttuuden tunnetta ja tuttu on aina luotettavampi kuin tuntematon. (tästä epäonnistunut esimerkki on Jutta Urpilaisen ensimmäisten vaalien kiittely, mutta Jutalla tulee nämä asiat nyt jo luontevasti) Mainoksissa ja markkinoinnissa käytetään paljon samoja detaljeja.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vertauksista tuli mieleen Elina Keräsen kirjoitus Kielikuvakeskustelua ja Being There, Jerzy Kosinskin novellin pohjalta Hal Ashbyn ohjaama elokuva. Vajaaälyinenkin voi kuulostaa älykkäältä, jos käyttää sopivasti vertauksia. Aika pelottavaa oikeastaan.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

"Sen saa aikaan muun muassa käyttämällä puheessaan runsaasti vertauksia ja symboliikkaa (tällä tavoin ihmiset kokevat, että heitä pidetään älykkäinä, samalla ne jättävät kuulijoille itselleen riittävästi tilaa tulkita sanoma itselleen mieluisaksi) ja samaten toisto on tärkeä tekijä, koska toistolla luodaan tuttuuden tunnetta ja tuttu on aina luotettavampi kuin tuntematon."

Mielenkiintoisia huomioita/teorioita. Näin ollen karisma olisi eräänlaista manipulointia, jopa pienimuotoista hypnoosia. Jossain ohjelmassa esiintyi tyyppi, joka kysyi ohjeita ihmisiltä esimerkiksi läheiselle metroasemalle. Siinä ohessa pyysi onnistuen näiltä samalla mm. lompakkoa. Karismaattinen ihminen saa toiset tekemään haluamiaan asioita "karismansa" johdosta, onko siis kyseessä jossain määrin sama asia?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Karismaattisuuden vaikutelman tavoitteleminen tappaa karisman. Feikkikarisma ei ole karismaa. Mikä voi olla epäkarismaattisempaa kuin karisman opetteleminen. Asiansa osaava ihminen on täysin eri asia kuin ihminen jolla on karisma.

Ihminen joka alkaa opetelemaan karismaa - on jo menettänyt sen. karisma voidaan tiivistää kahteen sanaan "läsnä oleminen"

Möreä ääni, puherytmi ym... sallikaa nauraa.. . ja vaikka ette sallisi ... hah haa

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Karismaattisuuden vaikutelma (=karisma) syntyy tietyistä ominaisuuksista ja asioista, joita jokainen voi opetella. Opetteluvaiheessa se tietenkin on vielä lunnotonta eikä silloin synny kovinkan karismaattinen vaikutelma, mutta kun on oppinut karismaattisen vaikutelman syntymiseen tarvittavat taidot, ne tulevat jo luonnollisesti synnyttäen vaikutelman karismaattisesta henkilöstä.

Karisma ei ole henkimaailman asia. Se on joukko ominaisuuksia, joista yksi on sinunkin mainitsema läsnäolevuus.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

χάρισμα khárisma, which means "favor freely given" or "gift of grace"

Mirjami Parant

Usein kauniit ja komeat - perimän kautta varakkaat ja lahjakkuuksiensa kautta taitavat, saavat helpommin 'karismansa'. Listaan voisi lisätä vielä yhteiskunnallisen aseman saavuttaneet.
Tavanomaisemman näköiset, oloiset ja kykyiset, saattavat joutua myös kursseille!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mä näin kerran demareiden kansanedustajia livenä, ja läheltä.

Ei niissä ollut karismaa... En ainakaan kokenut.

Sitten näin kokoomuksen Kimmo Sasin, ja siinä ei ollut sen vertaa...

Pieni mitättömältä näyttävä kalju ukko...

Johan Lom

Jotkut julkisuuden henkilöt näyttävät telkkarissa karismaattisemmilta kuin livenä ja joidenkin kohdalla asia on päinvastoin.

Livenä tapaamistani julkisuuden henkilöistä, joiden kanssa olen jutellut, karismaattisin on ollut MASA-Yardsin entinen toimitusjohtaja Martin Saarikangas. Sen sijaan esimerkiksi Pertti Salolaisen paunat alenivat silmissäni henkilökohtaisen kanssakäymisen jälkeen, Ilkka Suomisen puolestaan kohosivat.

Telkkarista katsoen oman elinaikani karismaattisin poliitikko on ollut Kokoomuksen Juha Rihtniemi, hänestä en tosin sitten tiedä livenä.

Jukka Mäkinen

Masalla kyllä nousi jatkuva lipominen pahasti kypärään.

Anis Harran

Luulen että jos ryhtyisin liian karismaattiseksi se olisi vaaraksi ympäristölle. Ihmiset tekevät karismaattisista kanssaihmisistään kaikkien ailahdustensa, epärealististen odotustensa ja kompleksiensa kohteita.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jotenkin en vaan usko, että voisi opetella. Väittäisin ettei kaikilla ehkä ole kykyä erottaa oikeaa ja feikki karismaa. Siinä oikeassa on mukana ripaus viattomuutta, jota ei mitenkään voi hankkia, jos sitä ei ole.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Väittäisin, että feikkikarismaa ei ole olemassa. Joko ihmisestä syntyy karismaattinen vaikutelma tai sitten ei. On myös hyvä huomioida, että kaikki eivät välttämättä näe samoja ihmisiä karismaattisina. Henkilön karisma voi myös karista ajan saatossa.

Anis Harran

Karisma ei ole sama kuin näytteleminen eikä näytteleminen ole sama kuin huijaaminen/teeskenteleminen. Tosin yleensä näyttelijällä täytyy myös olla karisma koska hänen taiteensa on ihmisiin vaikuttamista ja illuusioiden luomista.

"Ihmiset haluaa uskoa magiaan, yliluonnolliseen, ihmeisiin ja sankareihin ja toisaalta ihmiset ei halua uskoa voivansa tulleen manipuloiduksi ja huijatuksi"

Nimenomaan. Paras, karismaattinen vaikuttaja on sellainen josta ihmiset tietävät että hän näyttelee ja että hän pyrkii heihin vaikuttamaan ja siitä huolimatta näytteleminen tekee vaikutuksen ja vaikuttaminen onnistuu. Tässä karismaattinen vaikuttaminen eroaa manipuloimisesta. Manipuloija kätkee todelliset tarkoitusperänsä, vihjailee, levittelee harhaanjohtavia juttuja, luo asioista ehdollistavia mielikuvia jne.

Ei kylläkään ole estettä sille että sama henkilö käyttäisi sekä karismaattista että manipuloivaa vaikuttamista. Vaikuttamiseen pyrkivä liike, esim poliittinen puolue, käyttää usein molempia.

Mitä tietoisempia ja koulutetumpia ihmiset ovat sitä vaikeampaa heitä on manipuloida pelkillä valheilla ja propagandalla, mutta he saattavat silti pitää esim poliitikkoa tai saarnamiestä karismaattisena ja vaikuttavana. Samaan tapaan kuin tiedämme näyttelijän olevan näyttelijä mutta silti olemme vaikuttuneita hänen suorituksestaan, seuraamme näytelmää tai elokuvaa halukkaasti illuusioon uppoutuen, tietäen vapautuvamme illuusiosta esiripun laskeutuessa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Vaikka jotenkin epäilenkin, ettei kuulu alustajan suosikkeihin, laitan kuitenkin Kiss-yhtyeen Charisman:

http://www.youtube.com/watch?v=4m4tfZp01D0

Kun stara esittää noilla sanoilla, vahvistaako karismaa? Jos tekee asiasta biisin, on varmaankin miettinyt asiaa. Voiko tästä päätellä jotain? Kysymys vain, en lainkaan tiedä onko mitään tekemistä minkään kanssa.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Kommentoit Jooel aiemmin tuolla ketjussa kysymällä, onko karisma sitä, että saa ihmiset tekemään, mitä itse haluaa. Karisma liitetään tiiviisti autoritatiivisuuteen. Karismaattinen johtaja (tai vaikka ei olisi johtajakaan) saa ihmiset tekemään asioita oman mielensä mukaisesti. Eli vastaus kysymykseesi: kyllä.

Anis Harran

"Karisma liitetään tiiviisti autoritatiivisuuteen."

Minusta tämä liittäminen on virheellistä ja perustuu vain ajatukseen että moni diktaattori on ollut karismaattinen puhuja. Syy-seuraus-suhde on kuitenkin se että he ovat nousseet poliittisiksi johtajiksi karismansa vuoksi.

Useimmat autoritaarisen vallan käyttäjät eivät ole karismaattisia ja juuri siksi käyttävät autoritaarista valtaa. He eivät saa ihmisiä taipumaan tahtoonsa karismansa ja vaikuttamistaitojensa kautta joten he turvautuvat asemaansa, määräilevät, pelottelevat, painostavat ja uhkailevat. Karismaattinen vaikuttaminen sen sijaan perustuu siihen että vaikuttamisen kohda saadaan itse vakuuttumaan.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Anis Harran, autoritatiivinen voi olla karisman kanssa tai ilman. Niiden ero on se, että karismaattiselle ihmiselle muut antavat autoritatiivisuuden, hänen ei tarvitse ottaa sitä. Ei-karismaattisesti autoritatiiviset saattavat joutua ottamaan "pakkokeinoin" autoritatiivisuuden.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Jos saisin tietää, että tällainen karismaattinen tai karismaattisena pidetty henkilö onkin ulkoa oppinut karismansa ja laskelmoidusti on rakentanut sen ja ylläpitää sitä, hänen karismansa tippuisi silmissäni välittömästi, jos sitä olisi koskaan ollutkaan. Tietoisesti kasvattaa vaikutusvaltaansa ja otettaan ihmisistä... Kuin jollain amerikkalaisella TV-papilla joka pitää humpuukiseurakuntaansa pauloissaan ja kerää isoa kolehtia.
Vahva vastareaktio moiseen meininkiin. Ehkä minusta vaan ei olisi kultistiksi.

Jaakko Pyykkölä

En ole vieläkään nähnyt henkilöä, jolla olisi enemmän karismaa kuin 2008 edesmenneellä yhdysvaltalaisella stand-up koomikko George Carlinilla.

http://www.youtube.com/watch?v=4jQT7_rVxAE

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Läsnäolosta ja karismasta.

Läsnäoleminen koskee nykyhetkeä nyt. Läsnäolemisen hetkellä ei voi ajatella tulevaisuutta. Aina tulee uusia hetkeiä ja uudet hetket eletään nyt. Konkreettisesti tämä on sitä, että hetken kutsuun on vastattava yhä uudelleen ja uudelleen - kyllä.

Miten läsnäoleminen vaikuttaa... ajan voittaminen, avoimempi ja vastaanottavaisempi, uusi tapa toimia = tälläisissa toimissa / töissä ei tavoitella ansioita, ei oman varaston täyttämistä.

Karisma on siten totuttujen ulottuvuuksien ulkopuolella elämistä ilman suorituspaineita - niitä, kun ei ole - on vain aina uudestaan nyt.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Taru Jousia selvästi pelkää käyttävänsä karisma-oppineisuuttaan hyväkseen, aivan kuten ylenpalttisen nöyrän kansan jäsenenä tuleekin tehdä. Mitenkö niin?

Hiljan tuli telkkarista ohjelma rakastumisen komponenteista ja siinä oli valokuvien avulla tutkittu, miten kohti katsominen mielletään verrattuna siihen, ettei katsota. Tulokset olivat yksiselitteisen selvät kohtikatsomisen ja hymyilevien kasvojen puolesta. Hymyn, ettei tuijota kuin passikuvassa.

Kaikilla ratkaisuilla on tarkoituksensa kuitenkin? Jep, mulla ei ole kuvaa lainkaan eikä sillä mitään tarkoitusta ole. Pitänee kaivella kun on maan tapa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Sinulla on kiinnostavia kirjoituksia, ikävää, etten ole ehtinyt erääseen kommentoida, mutta se (kirjoitus) olisi ollut hyvin pätevä hakemus kerhon (lEveän tien) jäseneksi. Siis, sellaiseen, joihin (joidenkin sanojesi) mukaan otetaan naisia, vaikka on/ei olisi 'hyvä jätkä.' Olen joutunut ryhmiin, joissa on ollut jäseninä ammattijohtajia, johtajien johtaja omaa kykyä pitää (omaa 'aitoa' luontaista kiinostusta) ja pitää hallinnassa - ja jakaa omalla tavallaan sitä... johtaa - johtamistaan johtajista tietyllä tavalla, sekä viedä for eg kokousta eteenpäin prosessia, jossa for eg keskitytään saavutuksiin ja uusiin tavoitteisiin pohjustuksien virrassa ja kykyä nähdä nämä puolen tusinaa työskentelemässä, eli ajattelemassa ja kommunikoimassa, erikseen ja yhdessä ja yhtäaikaa.

Siis töissä.

Tästä aiheesta oli Bill Gatesin mainio electroninen johtopöytä, jokunen vuosi sitten esittelyssä, jossa voi lisätä neuvotteluhuoneeseen ammattilaisia ja siirtää holdiin ja taas palauttaa neuvotteluun.

Ajattelin, että se on nerokas, mutta vaatii varmaan vuosia tai ei ehkä peräti tule onnistumaan, sillä muut johtajat eivät ole fyysisesti läsnä.

Yht'äkkiä silti voi johtajien johtaja vaihtua.

Ihmiset nauttivat toistensa karismasta, uskon. Ainakin jos joku soittaa ja laulaa minulle ilman muiden seuraa (myös muiden seurassa), se on valloittavan nautittavaa.

Entä johtajan karisma ja karisman läsnäolo liikkuvassa kuvassa ? Oikeassa reaalielämässä tai näytelmässä... kuvatussa näytelmässä. Markkinoilla sitä kutsutaan sanalla 'presence'

Laulava johtaja, joka usein ei halunnut olla sitä.

Tämä sopii...

http://www.youtube.com/watch?v=0-g253SWVco

http://www.lyricsfreak.com/d/doors/the+changeling_...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Rohkenen epäillä, että blogistin ulkoisten tekijöiden lista ei kerro asian ydintä, vaan kyseessä rapport-ilmiö, jota joukko vahvistaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapport