Kohtalon oma Kannattaa varoa mitä toivoo, sillä sen voi saada

Miten toivoisit itseäsi kohdeltavan?

Jotta ihmiset voivat elää sopuisasti yhteisöissä, on oltava erilaisia yleispäteviä ohjeistuksia sosiaalisiin tilanteisiin ja yhteiseen kanssakäymiseen. Ohjeistuksia riittääkin moneen lähtöön. Yksi tunnettu ohjeistus kristillisyydessä ja kungfutselaisuudessa ainakin on, että lähimmäistä tulisi pyrkiä kohtelemaan samoin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. 

Mitä jos minä haluaisin, että minua kohdeltaisiin kuin prinsessaa niin onko se sitten niin, että minunkin tulisi kohdella kaikkia kuin prinsessaa? Ihmistyyppinä minä olen sellainen varsin spontaani, joka aika hullun rohkeastikin sinkoaa kokeilemaan kaikkea uutta. Parikymppisenä matkustin yksin Pekingiin ja pari vuotta sitten hyppäsin laskuvarjolla tandemina. Jos olettaisin, että kaikki haluaisivat itseään kohdeltavan samoin kuin minua, voisin kuvitella, että kaikki eivät ilahtuisi antamastani kohtelusta?

Entäpä jos työpaikan esimies haluaisi motivoida alaisiaan ja toteuttaisi sen tästä ohjenuorasta käsin. Toivoa sopii, että kaikkia alaisia motivoi sama asia kuin esimiestä, oli se sitten raha, vapaa-aika, itsensä kehittäminen tai uralla palkitseminen.

Ohjenuora kohtele lähimmäistäsi kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan on pintavilkaisultaan varsin itsekeskeinen olettaen, että kaikki haluavat samaa kuin minä. On mentävä hieman pintaa syvemmälle, että ohje alkaa toimia. Esimiehen tulisi ajatella, miten hän toivoisi oman esimiehensä selvittävän ensin, mikä häntä motivoi. Minä voisin ajatella, että minä toivon ihmisten selvittävän mistä minä pidän ja kohtelevan minua sen mukaisesti.

 Näin homma toimisi kohtalaisen hyvin, mutta silloinhan kyseessä olisi jo hieman eri ohje, vai olisiko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Teppo Nygren

Ehkäpä tuo ohjenuora ihmisten kohtelemisesta liittyykin siihen kuinka toisiin ihmisiin pitäisi suhtautua. Ei pitäisi olla ennakkoluuloja, vaikka usein pitää maailmassa kuitenkin olla varuillaan. Kun minulle tuntemattomat ihmiset hymyilevät ja tervehtivät, niin tiedän että olen kohdellut heitä ennakkoluulottomasti ja suhtautunut heihin siten, kuin toivoisin itseeni suhtauduttavan.
"Rakastan sinua melkein yhtäpaljon kuin itseäni" on minun ohjenuorani ihmisiin suhtautumisessa. Pelkästään sen "rakkaudentunnustuksen" sanominenkin saa useat ihmiset hymyilemään.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Jos ohje viittaa suhtautumiseen, olisi selventävää, että se myös olisi siinä muodossa:

Suhtaudu muihin kuin haluaisit itseesi suhtauduttavan.

Joskaan kaikilta osin tuokaan ei toimi, esimerkiksi jos kovin ujo ja rohkea kohtaavat, saattaavat he haluta hyvinkin erilaista suhtautumista kohdistettavan itseensä. Tai kun kovin spontaani ja harkitseva kohtaavat, voi heillä olla aivan erilainen odotus, miten toivovat itseensä suhtauduttavan.

Ehkä sellainen ohje: suhtaudu muihin yhtä avoimin mielin kuin toivoisit itseesi suhtauduttavan, saattaisi olla vähän aukottomampi?

Tuo rakastamisohjekin on siinä mielessä vähän kinkkinen, kun eihän kaikki ihmiset rakasta itseään ja sitten kehoitetaan rakastamaan muita samoin itseään.

Teppo Nygren

Ehkä kaikkea ei pidä tulkita sanatarkasti, vaan tilanteen mukaan ja ihmisten mukaan.

Rakastamansa ihmisen puolesta voi uhrautua, mutta jos ei jonkun ihmisen puolesta voisi uhrautua, niin silloin rakastaa itseään enemmän kuin tätä toista ihmistä. Voi siis rakastaa jotakin melkein yhtä paljon kuin itseään. Kaikki me olemme jossain määrin itserakkaita.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia Vastaus kommenttiin #7

Tuosta olen aivan samaa mieltä, että tilanteen mukaan ja ihmisten mukaan on hyvä toimia, siihen taas ei istu lainkaan tämä ohjeistus, että muita tulisi kohdella samoin kuin toivoisi kohdeltavan itseään. On parempi tunnustella tilannetta ja tutkailla haluavatko ihmiset tulla kohdelluksi samoin kuin minä vai kenties jotenkin eri tavoin kuin minä.

Tuo ohje itsessään (kohtele muita samoin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan) on kovin minäkeskeinen ja ohjeistaa kohtelemaan muita samoin kuin minua. Oletusarvo on siis, että kaikki ovat samanlaisia kuin minä.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kiusoittelu esimerkiksi työpaikalla on parhaimmillaan hienoa ja yhteishenkeä vahvistavaa. Ainakin jos se ei ole yhdensuuntaista. Toki aina on henkilöitä jotka loukkaantuvat kovin helposti ja siinä kohdin pitää olla tarkkana, ettei altista ketään varsinaiselle kiusaamiselle. Hyvin monisäikeistä toki.

Minun mielestäni feminismi on luonteeltaan hyvin herkästi loukkaantuvaa sorttia ja usein kaukana luonnollisesta kanssakäymisestä.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Niin, toiset haluaa tulla kiusoitelluksi ja toiset ei. Kohtele siinä sitten muita samoin kuin toivoisit kohdeltavan itseäsi. Feminismi tuo vielä oman vallitsevien rakenteiden ja totuttujen tapojen normeja vastustavan osansa mukaan, joka sekoittaa pakkaa entisestään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voit haluta, että sinua kohdellaan kuin prinsessa, mutta et sentään voi vaatia muilta sellaista kohtelua.
Ymmärtääkseni Kungfutsen ja Jeesuksen ohje kehoittaa pikemminkin välttämään tekoja joita ei haluaisi itseensä kohdistuvan.
Se on kehoitus reflektoida omaa suhtautumistaan kanssaihmisiin.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Kungfutse tosiaan esittää tuon ohjeen kielteisesti eli välttämään sellaista, jota ei halua itselleen tehtävän, että jos minä en halua syödä kalaa niin tuleeko minun samalla kohdella muitakin kuin he eivät haluaisi syödä kalaa?

Jotenkin minulle kalskahtaa näistä ohjeista liiallinen itsekeskeinen oletus siitä, että kaikki ovat samanlaisia kuin minä ja haluavat tulla samoin kohdelluksi kuin minä. Suurissa linjoissahan näin onkin ainakin ihanneminän tasolla, jokainen ihminen haluaa tuntea olevansa rakastettu, mutta sitten on niitäkin, joita on kohdeltu niin kaltoin, että heidän mielensä on ohjelmoinut heidät koodistolle, joka välttää kaikkea aitoa hyvää (vaikka syvällä sydämessa hekin kaipaavat),

mutta tämä ohje, tämä on aika ongelmallinen minun mielestä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miten toivoisit itseäsi kohdeltavan?"

- Asiallisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos et itse halua syödä kalaa, niin tuskin tuputat väkisin sitä toisellekaan ja luultavasti ymmärrät senkin, ettei kaikki halua syödä lihaa.
Lapsena ärsytti kun kuulin toistuvsti tuota fraasia hoettavan ja ajattelin vähän samansuuntaisesti, etten sentään oleta toisten sietävän samanlaista suorasukaista kohtelua kun itse toivon.
Pedagogina piti oppia välttämään liian suoraa kritikkiä ja ottamaan huomioon yksillöliset erot.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Jos en itse tykkää syödä kalaa ja kohtelen muita samoin kuin itseäni niin silloin en tosiaankaan tuputa muille kalaa, itse asiassa en edes tarjoa heille kalaa, sillä oletan suoraan, että he eivät halua syödä kalaa.

Sitä tämä olettamus taas ei kerro mitenkään, että ymmärränkö sen, että kaikki eivät välttämättä halua syödä lihaa, etenkin jos itse pidän kovasti lihasta.

Pintapuolisesti ohjenuora, että muita tulisi kohdella samoin kuin itseään, on petollinen. Pintaa syvemmältä siitä löytyy jotain tolkkua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei minullakaan ole tapana tarjota vieraille ruokaa jota en itse syö.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Hyvä kysymys
Pisti miettimään
Itse kun koetan olla alentamatta tai ylentämättä ketään
Mahdollisuuksien mukaan koetan kohdella kaikkia ystävällisesti
Osallehan tuo ei oikein istu ettei pidä pomoa tai viranomaista ylempänä
Pientä skismaa se aiheuttaa mutta en näe syytä katsoa ketään ylöspäin
Siinä sivussa yritän olla niin etten katsoisi ketään alaspäin

Ainahan se ei ole mukavuus mahdollista (syitähän riittää eikös)
Aika vahvat syyt täytyy kyllä olla ennenkuin rupean kellekään ns "ilkeäksi"

Itseasiassa kun habitukseni on kuulemma pelottava niin...
Saan ihmisten ystävällisesti kohtelemisesta erikoista tyydytystä
Kun kukaan ei osaa ilmeisesti odottaa sitä

Haluaisin siis että minua kohdeltaisiin tasavertaisena ihmisenä
Oli se toinen sitten kuka hyvänsä

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Tällaisissa abtrakteissa asioissa tuo ohje vaikuttaisi olevan toimivampi kuin sellaisissa hyvin konkreettisissa, tyyliin tarjoan vain omaa lempiruokaani (verilettuja ja sammakonkutua) muillekin ruuaksi koska kohtelen toisia kuten tahtoisin itseäni kohdeltavan.

Tuosta tasavertaisuudesta on jokunen sana myös sanottava. Itse en tahtoisi, että esim. sisätautikirurgi kohtelisi minua tasavertaisesti, toivoisin ennemmin, että hän kohtelisi minua vaikka kuin pientä, pelokasta lasta, jolle asiat on selittettävä hyvin yksinkertaisesti. Tuskin ymmärtäisin mitään, jos hän puhuisi minulle kuin tasavertaiselle kollegalle käyttäen ammattikieltä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Itse taas tuppaan olemaan ärsyttävä potilas joka ennen mahdollista leikkausta googlettaa kaiken mahdollisen aiheesta ja sitten kyselee kuin typerys joka on
Erikseen sitten ne kerrat kun mennään sirralla pillit päällä
Silloin ei paljon kysellä kun ei kykene

Ainoa mitä toivon lääkäriltä on ettei nimenomaan kohtele kuin lasta
Ärsyynnyn ja pidän sitä osoituksena ammattitaidottomuudesta
Hoitaa hommansa eikä selitä mitään jos epäilee ettei juntti tajua

Tosin minä toimin muutenkin huonosti laitosympäristössä

Esim heti kun olen tolpillani vedän nimeni paperiin jolla saa lähteä omalla vastuulla sieltä osastolta pois...en viihdy enkä osaa olla potilas

Tulee sanomista molemmin puolin
Kokemusta on ja se ärsyttää henkiökuntaa kun potilas "ei osaa olla"
Joten molemminpuolisen viihtyvyyden vuoksi äkkiä ovesta ulos

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia Vastaus kommenttiin #15

Tässä on taas oikein hyvä esimerkki siitä, että ohje "kohtele lähimmäistäsi samoin kuin tahtoisit kohdeltavan itseäsi" ei ole oikein toimiva, kun ihmiset haluaa tulla kohdelluiksi eri tavoin.

Tuossa ohjenuorassa oletusarvona on, että kaikki haluavat tulla kohdelluksi samoin kuin minä. Suomessahan muutoinkin siedetään jokseenkin huonosti erilaisuutta eikä tällaiset ohjenuorat varsinaisesti kannusta sitä sietämään paremminkaan.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #17

Aivan juu
Tuli täsmäosuma nyt

Mitenhän tämän parhaiten sanoisi

Yrittäessäni olla mukava ihmisille tunnustelen hieman
Elikkä varsinkin ammatillisessa kanssakäymisessä koetan olla vähäpuheinen
Kun ei voi tietää mikä soittaa sen toisen kelloja ja mikä ei

Tutussa seurassa asia on tietenkin aivan eri
Silloinhan ihmiset jo tietävät mille altistuvat ollessaan samassa porukassa

Niin ja tämä nettikin on tietenkin yhtä paljon tosielämää (IRL) ja jos muodostaa mielipiteensä pelkästään kirjoituksista voi yllättyä ihmisen kohdatessaan "livenä"
Itse olen soittokavereita hakiessa yllättynyt sekä iloisesti että pettynyt
Tässä kun on edessä ruutu ja se on paljon enemmän kuin naamio

Jonkun verran kun haittaa se ettei näe esim kasvonilmeitä tai elekieltä kirjoituksia lukiessaan joka tekee sen että suodattimia puuttuu viestin välistä
Väärinymmärtäminen on netissä nopeaa

Mitenkään en voi kyllä kohdella muita kuin haluaisin itseäni kohdeltavan
Itse kun toivon että mennään näkyvillä korteilla
Moni taas varmaan haluaa siihen suodattimen väliin

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia Vastaus kommenttiin #18

Fiksumpi ohjenuora olisikin jokin sen kaltainen, jossa kehotetaan tunnustelemaan hieman ilmaa ja ihmistä eikä suinpäin kehoteta kohtelemaan samoin kuin itseään tahtoisi kohdeltavan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Tuo on mielestäni hyvä ohje. Muuten ystävällinen ja avoin suhtautuminen riittää hyvin ja mielummin vielä suupieletkin enemmän ylös kuin alaspäin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tuli tuohon pöperöjuttuun liittyen mieleen vielä

Olen erittäin kaikkiruokainen paksukainen mutta...
On muutama ruoka-aine jotka saavat minut lievästi sanoen pahoinvoivaksi

Jos joku pistää tarjolle en kehtaa sanoa etten syö
Syön ja näyttelen pitäväni
Niitä harvoja asioita joista en osaa sanoa

Lähinna kai sen takia kun toinen on nähnyt vaivaa ja valmistanut ruokaa tarjolle
Miten siinä kehtaisi sanoa että en minä tämmöstä syö

Ei onnistu minulta
Jos tiedän etukäteen tarjoilusta niin silloin koetan tietysti ilmaista että joskos olisi mahdollista ettei tiettyä ainesosaa olisi minun annoksessani ja silloinkin sanon kyllä että sen voi jättää pois vain jos siitä ei ole vaivaa

Ruoka kun on ruokaa ja vaikka nykyään paksu olenkin
Oli aika että oli niin nälkä ettei ollut valinnanvaraa

Kunnioitan siis sekä ruokaa sekä häntä joka on nähnyt valmistamisen vaivan